Enjoy it's from Europe
zaščitena geografska označbazaščitena označba porekla Okusite raznolikost Začutite naravo Doživite poreklo

Sladka Istra – medeno sladka!

V soboto 28.9. in nedeljo 29.9.2019 bo Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju z Obalnim čebelarskim društvom Koper poskrbela za pestro čebelarsko dogajanje na Sladki Istri. 

Obiskovalci bodo lahko okušali raznolike okuse medu iz shem kakovosti Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo ter Kraški med in Kočevski gozdni med z zaščiteno označbo porekla. Vsi trije medovi so zaščiteni na evropski ravni in  predstavljajo vrh kakovosti slovenskih medov. Shema kakovosti pomeni opredelitev posebnih meril in zahtev glede značilnosti, postopkov pridelave ali predelave kmetijskih pridelkov ali živil. Kmetijski pridelki in izdelki, označeni z oznako ene izmed shem kakovosti, kažejo na posebnost ali višjo kakovost!

Najbolj čebelarska bo Verdijeva ulica, kjer si bo možno ogledati čebelarsko razstavo in kupiti med evropsko priznane kakovosti, ki ga pridelujejo slovenski čebelarji! Poskrbljeno bo tudi za najmlajše obiskovalce, ki bodo lahko ustvarjali na čebelarskih delavnicah. Obiskovalce bo pozdravila tudi Čebelica Sivka, v svet čebel pa boste lahko pokukali s pomočjo posebnih 3D očal. 

V Sloveniji, kljub temu da gre za majhno državo, rastlinska pestrost omogoča pridelavo različnih vrst medu. Bogastvo in pestrost rastlinskega sveta Slovenije se odražata v vonju, barvi in aromi medu. Posamezne vrste medu boste lahko spoznali na vodeni degustaciji medu, ki bo potekala v nedeljo ob 11.uri na Titovem trgu. 

Raznolikost okusov medu boste lahko okušali tudi v kavi ali pa v medenih koktajlih, ki jih bo za vas pripravil Aleš Ogrin, predsednik Društva barmanov Slovenije.  Tako imenovanega Koktajl šova, se lahko udeležite v soboto, ob 15. uri na Trgu pri upravi za pomorstvo in v nedeljo, ob 12. uri na Gortanovem in Staničevem Trgu.

Med vse pogosteje srečamo tudi kot dodatek jedem in to ne samo sladicam, ampak tudi mesnim jedem, testeninam, rižotam,.. Z dodatkom izbrane vrste medu damo jedem posebno aromo. O tem se boste lahko prepričali na kuharski delavnici Čebeljega raja, ki jo bo vodil priznani kuharski mojster Štefan Rozman in sicer v soboto ob 12.uri na Gortanovem in Staničevem Trgu in v nedeljo ob 17. uri na Prešernovem trgu.

V soboto ob 17. uri pa vas vabimo na podelitev priznanj najboljšim na senzoričnem ocenjevanju medu

Program čebelarskih dogodkov

Celoten program medeno obarvanih dogodkov si lahko pogledate v prilogi sporočila

VABLJENI! SLADKA ISTRA BO LETOS MEDENO SLADKA!

Čebelarska zveza Slovenije in Obalno čebelarsko društvo Koper